Wisbordje - Directe Instructie
16567
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16567,bridge-core-2.1.7,qode-listing-1.0.1,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-20.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default
 

Wisbordje

Wisbordjes zijn een eenvoudig en doeltreffend middel om in één oogopslag te zien of alle leerlingen je instructie hebben begrepen.

Interactie, feedback en monitoren
De betrokkenheid wordt verhoogd en 100% van de leerlingen neemt actief deel aan de les. Er worden geen vingers opgestoken. Er is voortdurend afwisseling tussen de leerkracht die instructie geeft en de leerlingen die nadenken en antwoorden.
Het biedt de mogelijkheid om feedback te geven en te monitoren welke mate van begrip er is bij individuele leerlingen en de klas als geheel. Op basis hiervan maak je keuzes: verder gaan naar de fase van zelfstandige verwerking of langer doorgaan met instructie en begeleide inoefening.


Wisbordje in gebruik

 

Zelf maken
Een wisbordje is eenvoudig en goedkoop zelf te maken. Neem een showtas met een glad oppervlak (dus geen bobbeltjes) en vul deze met een wit A4. Je kunt hier nu met een whiteboardmarker op schrijven. Knip uit een stofdoek een klein doekje om het wisbordje weer mee schoon te vegen. Laat de leerlingen alles bewaren in een grote plastic enveloppe, zodat er geen spullen kwijtraken en ze het snel voor zich kunnen nemen.

Plastic enveloppe met druksluiting

 

Inhoud
Je kunt het wisbordje vullen met een wit A4, maar ook met hokjes- of ruitjespapier. Handig voor de reken- of spellingles! Groen en rood papier maken het mogelijk om snelle antwoordspelletjes met goed of fout te spelen.
Tot slot kun je het wisbordje vullen met visuele schema’s. Dit zijn formats die leerlingen invullen. Denk hierbij aan klokken, diagrammen, woordwebben of hakstroken.

 

Vulling
Op de downloadpagina vind je verschillende vullingen. Inmiddels hebben veel leerkrachten ook vullingen gemaakt die ze online delen. Bijvoorbeeld: http://tinyurl.com/nogmeervullingen